Novetats

En aquesta secció, s'avancen les novetats que, en format de llibre o d'article, es preveu que es publiquin properament amb la signatura de Jordi Mata.

Al núm. 276 de la revista Sàpiens, corresponent al mes de març, Jordi Mata escriu en la secció "Sàpiens negre", sota el títol: La ploma no és més forta que l'espasa, sobre l'assassinat a Mannheim, Alemanya, del dramaturg August von Kotzebue, el 1819.

El 1788, prop de l'actual ciutat romanesa de Caransebes, va tenir lloc un esdeveniment bèl·lic tan extraordinari que els estudiosos de la història militar encara debaten què hi ha de real i què de llegendari en l'incident: un exèrcit, sota els efectes de l'alcohol i el pànic, i sense un enemic que l'ataqués, va aconseguir derrotar-se a si mateix. Tal episodi es descriu a l'article La batalla més ridícula de la història, en el núm. 276 de la revista Sàpiens, corresponent al mes de març.

Al Centre Cultural La Casa Elizalde (c/València, 302, Barcelona), a partir del 23 de gener i durant onze dijous, de 17 a 18.30 h, Jordi Mata exercirà com a docent en el taller cultural Fraus i fake news en la història (segona part). Falsedats i calúmnies de gran abast no són exclusives d'èpoques tecnificades com l'actual, de rigor qüestionable a l'hora d'informar. Des de temps immemorials, han existit mentides sobre fets i personatges que s'han explicat a les escoles, s'han convertit en tòpics i passen encara com a realitats en l'imaginari col·lectiu. Sabem quin és el vertader origen del Nadal? Per què s'ha afirmat que l'incendi de Roma va ser ocasionat per Neró? Com i per què van sorgir Els protocols dels savis de Sió per fomentar l'antisemitisme en el segle XX? Intentarem donar resposta a aquestes i d'altres preguntes però sobretot, plantejar-nos per què als éssers humans ens cal creure en contes que han pogut fer més mal que bé.


Aquest lloc web fa servir cookies per a millorar l'experiència dels usuaris. Si sigueixes navegant, acceptes l&039;ús de cookies a jordimata.com